DOLAR 34,0012 0.29%
EURO 37,8596 0.65%
ALTIN 2.820,130,39
BITCOIN 1964609-2,98%
Gaziantep
23°

AÇIK

05:11

İMSAK'A KALAN SÜRE

SYKP: Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır

SYKP: Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır

ABONE OL
5 Aralık 2019 17:38
SYKP: Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

SYKP Gaziantep, temel tüketim harcamalarına gelen zamlar, eriyen ücretler, gittikçe artan borç sarmalı ve rekor seviyeye yükselen işsizlik ile yaşamakta asgari ücretin yetersiz kaldığını açıkladı.

 

Güneyin Sesi- SYKP Gaziantep’in düzenlediği basın açıklamasında işçilerin iş koşullarındaki ihmallere tepki vermesi durumunda işini kaybetme korkusuyla terbiye edilmek isteniyor diyerek açıklamaya şu şekilde devam etti: “En meşru hak arama taleplerine saldırı, gözaltı ve tutuklamalarla karşılık veriliyor. Yılların mücadelesi ile kazanılan hakları gasp edilerek işçi ve emekçiler açlığa ve yoksulluğa mahkûm edilmek isteniyor. Sendikal hakların kullanılması engelleniyor. Sendikalı ve toplu sözleşme kapsamında bulunan işçi ve emekçilerin de özgür toplu sözleşme ve grev hakları yüksek hakem kuruluna sevk edilerek kadük hale getiriliyor ya da “genel sağlığı ve millî güvenliği tehdit” bahanesiyle erteleme adı altında yasaklanıyor. Milyonları açlık ve yoksulluk sınırlarında yaşamaya zorlayan, bir avuç sermayerdarın karına kar katan 17 yıllık AKP iktidarı yalnızca ekonomik krizle değil son yerel seçimlerde uğradığı hezimet sonucunda oluşan siyasi krizle de mücadele etmekte zorlanıyor. “Din ve milliyetçilik” üzerine kurduğu söylemleriyle, artık yönetemediği ülkeyi uçuruma sürükleyen savaş ve baskı politikalarına sarılıyor”

SYKP Gaziantep sözcüsü Ali Yıldız, “Türkiye’yi yaşanılmaz kılan ekonomik ve politik uygulamalara karşı elbette işçilerin, emekçilerin söyleyecek sözü, görecekleri hesabı var” sözlerinin ardından şu ifadelerde devam etti: “ Artan işsizlik ve gittikçe yükselen hayat pahalılığı sonucunda oluşan borç batakları işçileri emekçileri intiharların eşiğine hatta toplu intiharların eşiğine getirmiş durumda. Artık yeter diyoruz; milyonlarca işçiyi, emekçiyi yoksulluğa, sefalete mahkûm eden AKP’ye mecbur değiliz, seçeneksiz de değiliz. Sendikalarımızda, emek ve meslek örgütlerimizde ve diğer tüm mücadele alanlarında birlik ve dayanışma şiarı ile sesimizi yükseltmek ve işçileri, emekçileri seçeneksizliğe ve yıkıma sürükleyen AKP iktidarına karşı hep birlikte mücadeleyi büyütmek zorundayız.  Neredeyse tüm çalışanların ücret ve maaşlarını etkileyen asgari ücret görüşmelerinin başlayacağı şu günlerde sesimizi daha gür çıkarmak mecburiyetindeyiz. Belirlenecek olan asgari ücret insanca yaşamamızı ve geleceğe bir nebze de olsa umutla bakabilmemizi sağlamalıdır. O nedenle asgari ücretin işçilerin azınlıkta olduğu Asgari Ücret Tespit Komisyon’unda sermaye ve hükümetin oylarıyla kesinleşmesine de elbette izin vermeyeceğiz. Bunun için en başta sosyalistlerin, sendikalarla iç içe hareket edecek emek ve meslek örgütleri ile ortaklaşa belirleyecekleri asgari ücretin, geçim ücreti olarak kabul ettirilmesi talebini alanlarda tüm güçleri ile desteklemesi en önemli görevdir.”

SYKP, geçim ücreti olacak yaşanabilir bir asgari ücret için tüm işçileri, emekçileri çalışma ve yaşam alanlarında mücadeleye çağrısında bulunduktan sonra asgari ücret önerilerini aşağıdaki gibi sıraladı:

“Asgari ücretin sadece asgari ücretlileri değil tüm işçi ve emekçileri ilgilendirdiği ve tüm ücretleri belirlediği de göz önünde bulundurularak;

  • Asgari ücret bütün çalışanlar için ortak saptanmalıdır
  • Asgari ücret geçim ücreti olmalıdır
  • Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır
  • Asgari ücret hesabında uluslararası standartlara uyulmalı ve işçinin ailesi de dikkate alınmalıdır
  • Asgari ücretin tespitinde bütün işçi konfederasyonları ile emek ve meslek örgütlerine katılım hakkı sağlanmalıdır
  • Asgari ücretin tespitinde geçim koşulları, verimlilik ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r