DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21600080,17%
Gaziantep
25°

PARÇALI BULUTLU

03:53

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tahir Elçi’siz 8 yıl geçti, Failleri hâlâ cezalandırılmadı…

Tahir Elçi’siz 8 yıl geçti, Failleri hâlâ cezalandırılmadı…

ABONE OL
28 Kasım 2023 13:56
Tahir Elçi’siz 8 yıl geçti, Failleri hâlâ cezalandırılmadı…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Diyarbakır Barosu eski Başkanı Tahir Elçi cinayetinin üzerinden 8 yıl geçti. Elçi’nin ölümünün 8. yılında İnsan Hakları Derneği (İHD) ile Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) tarafından basın açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada, Elçi’nin faillerinin halen bulunmadığına dikkat çekildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ile Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi Av. Yusuf Kartal tarafından okunan basın açıklaması şöyle;
”Değerli baro başkanı, insan hakları savunucusu, Kürt halkının avukatı Tahir Elçi 28 Kasım 2015 tarihinde yani tam 8 yıl önce, Diyarbakır İlinin Sur İlçesinde, tarihi Dört Ayaklı Minare’de, çatışmalardan kaynaklı yaratılan tahribatı kamuoyu ile paylaşmak ve kültürel mirasa sahip çıkmak için açıklama yaparken katledildi.

Barışın elçisi Tahir Elçi, hayatı boyunca faili meçhullerle mücadele eden ve bu uğurda sayısız badire atlatan, başına gelebilecek sayısız tehdidi ve tehlikeyi de hiç sakınmadan göze alan gerçek bir insan hakları savunucusuydu. Tüm hayatını cezasızlıkla mücadeleye adamış bir avukattı. Tahir Elçi, Dört Ayaklı Minare’nin yanı başında katledilmeden önceki son sözlerinde de yine barışı savunmuştu: “…Biz bu kadim bölgede silah, çatışma, operasyon istemiyoruz. Savaşlar, çatışmalar, silahlar, operasyonlar bu alandan uzak olsun istiyoruz” demişti. Hayatının sonuna kadar insan hakları savunuculuğu mücadelesinden taviz vermeyen yiğit insan bu sözlerinden dakikalar sonra katledilmişti.

Tahir Elçi’nin aramızdan alındığı gün, Türkiye’de yeni bir karanlık dönemin de başlangıç tarihi olmuştur. Karanlık bir dönemin başlangıcı olan bu cinayetin üzerinden 8 yıl geçmiş olmasına rağmen failler hala tespit edilememiş veya cezalandırılmamıştır. İlk andan itibaren yargı makamlarının isteksiz tutumu, soruşturma aşamasındaki skandal gelişmeler; bizlere bu cinayetin aydınlatılmasını istemeyen bir iradenin varlığını göstermiştir. Bütün bu isteksizliğe rağmen davanın takipçisi olan aile ve avukatların ısrarı neticesinde, cinayetin üstünden dört buçuk yıl geçtikten sonra cinayetin aydınlatılması için yetersiz bir iddianame hazırlanmış ve yargılama süreci başlamıştır. Uzun bir soruşturmanın sonucunda, çok geç açılan bir davada hiçbir ilerleme görülmemiştir. 2020 yılında açılan davada yılda iki duruşma yapılarak dava sürüncemede bırakılmak istenmekte ve toplumun davaya olan ilgisi düşürülmeye çalışılmaktadır. Davanın her celsesinde avukatların hakikatin ortaya çıkmasına yönelik talepleri reddedilerek deliller toplanmamıştır. Dönemin siyasi sorumluları tanık olarak dinlenilmemiştir. Mahkeme heyetinin yargılama sürecindeki tutum ve davranışları kurmuş oldukları ve vazgeçtikleri ara kararları ile soruşturma aşamasında kendisini gösteren cinayetin aydınlatılmasını istemeyen bir iradenin varlığına dair kanaatleri pekiştirmiştir.

Bütün bu hukuksuzluklara rağmen, en değerlimiz olan Tahir Elçi’nin cinayetinin alelade bir cinayet olarak görülmesine, davasına da sıradan bir dava olarak bakılmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Biliyoruz ki; devletin aydınlatamayacağı cinayet yoktur, aydınlatmadığı cinayet vardır. Tahir Elçi cinayetiyle bize verilen mesajı elbette anlıyoruz. Ancak, onun hak savunucusu avukatlık pratiğini, bıraktığı mirasını sahiplenerek biz de bu mücadeleden taviz vermeyeceğiz. Her yıl, onu andığımızda söylediğimiz gibi “Tahir Elçi’yi aldığınız yerdeyiz” diyoruz.

Bizler; ömrünü ağır insan hakları ihlalleriyle mücadeleye adayan, son nefesinde bile barışı savunan Diyarbakır barosunun ebedi başkanı, Kürt halkının avukatı Tahir Elçi’nin aramızdan alınışının sekizinci yılında, kendisini bir kez daha sevgi, saygı ve özlemle anıyor, Tahir Elçi davası aydınlatılsın istiyoruz. Gerçek failler ortaya çıkarılsın, cezalandırılsın istiyoruz. Bu yolda da mücadelemizin sonuna kadar devam edeceğini kamuoyuna duyuruyoruz.
Ve yine tekrarlıyoruz;
Seni unutmayacağız Tahir Elçi.
Em te ji bîr nakin. ”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r