DOLAR 34,2838 0.05%
EURO 37,0045 -0.03%
ALTIN 2.992,00-1,18
BITCOIN 2265531-1,75%
Gaziantep
17°

AÇIK

05:53

İMSAK'A KALAN SÜRE

18 DİL YOK OLMA SÜRECİNDE…

18 DİL YOK OLMA SÜRECİNDE…

ABONE OL
22 Şubat 2022 12:02
18 DİL YOK OLMA SÜRECİNDE…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Güney’in Sesi GAZETESİ – HDP Gaziantep İl Örgütü 21 Şubat Anadil Günü’ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Örgütten yapılan açıklamada, anadilin önemine değinerek, “İnsanın doğuştan gelen en temel haklarından biri olan ve 18 Aralık 1992 yılında BM tarafından bütün üye ülkelere kaşı bağlayıcı bir hüküm haline getirilen ve güvence altına alınan anadilinde eğitim hakkı başta Kürtçe olmak üzere bu topraklarda yaşayan bütün dillere tanınmalı ve bu hak anayasal güvence altına alınmalıdır. Söz konusu karar anadilinde eğitim hakkı, eğitimde fırsat eşitliği ve kültürel çeşitliliği korumayı yasal güvence altına aldığı halde Türkiye bu kararların hiç birine uymamakta ve ihlal etmeye devam etmektedir.

Yüz yıl önce Anadolu ve Mezopotamya’da yüzlerce farklı dil konuşulurken ulus devletin sistematik olarak uyguladığı asimilasyoncu politikalar yüzünden bu gün çok azı konuşulmaktadır. UNESCO Dünya Tehlike Altındaki Diller Atlasına göre Türkiye’de 18 dil yok olma sürecine girmiş durumdadır. Bu açıkça dil ve kültürel kırım yoluyla bir çölleştirme stratejisidir.

Mevcut iktidarın Kürtçeye yaklaşımı ikiyüzlü ve taktikseldir. Bir taraftan seçmeli derslerle anadil hakkı bireysel bir hak kategorisine indirgenirken öbür taraftan Kürtçe, meclis tutanaklarına bilinmeyen dil olarak geçmektedir. Bizler parti olarak seçmeli derslerin yeterli olmadığı gerçeğini ve herkesin kendi anadiliyle eğitim hakkına sahip olduğunu her koşulda savunmaya devam edeceğiz. AKP genel başkanı Batman’da Kürtçe müzik dinleyip Kürtçeyi propaganda malzemesine dönüştürürken siyasi iktidarın sürekli canlı tuttuğu Kürt düşmanlığı yüzünden insanlar Kürtçe konuştuğu için sokaklarda katledilmektedir. Bizler bu yaklaşımı kabul etmiyoruz. Siyasi iktidarın Kürtçeye yaklaşımı kendini en çok halkın iradesine el koyan kayyumların Kürtçeyi kamusal alandan tamamıyla silme girişimlerinde göstermiştir.

HDP olarak anadil üzerindeki bütün yasakçı, asimilasyoncu politikaları kabul etmediğimizi bir kez daha haykırıyoruz. Geçici, oyalamacı ve taktiksel bir takım girişimlerle anadilde eğitim sorunun çözülmeyeceği gün gibi ortadadır. Siyasal iktidarların yüz yıldır ideolojik saiklerle tam bir dil ve kültür kırımına uğrattığı ve çölleştirdiği bu toprakları yeniden yeşertecek tek dinamik HDP’nin Yeni Yaşam anlayışıdır. Bütün dillerin ve kültürlerin bir arada özgürce ve eşit koşullarda yaşadığı bir ülkenin sözünü bütün halklarımıza bir kez daha veriyoruz” ifadelerine yer verildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r