DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2073557-2,30%
Gaziantep
21°

AÇIK

16:54

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Nizip Zeytininde Bu Yıl Rekolte Düşük

Nizip Zeytininde Bu Yıl Rekolte Düşük

ABONE OL
5 Aralık 2019 17:55
Nizip Zeytininde Bu Yıl Rekolte Düşük
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hasadına başlanan Nizip’e has ‘Nizip yağlık’ türü zeytinde veriminin düşük olmasından dolayı bu yıl rekolte düşük. Verim düşüklüğünü iklim değişikliğine bağlayan üreticiler önümüzdeki yıl verimin yüksek olmasını umuyor.

 

GAZİANTEP –Gastronomi kenti Gaziantep’in zengin mutfağında pişirilen yemeklerinde kullanılan vazgeçilmez zeytinyağının üretiminde kullanılan ‘Nizip yağlık’ türü zeytinin hasadına başlandı. Kentte 10 milyona yakın zeytin ağacından geçen yıl 80 bin ton zeytin hasat edilirken bu yıl 50 bin ton zeytinin hasat edilmesi bekleniyor. Nizip’te birçok üretici bahçelerinde zeytinin az olmasından dolayı zeytinini toplamaya gitmezken gidenler ise işçi tutmadan zeytinlerini kendi aileleriyle birlikte topluyor. Bu sene zeytinde yüzde 10 oranında verim alabildiklerini söyleyen üretici Halil Yapar, bu yıl verimin az olmasıyla birlikte zeytinde kalitenin de düşük olduğunu belirtti.

 

Eğe bölgesinde üretilen zeytine göre Nizip zeytininin daha kaliteli olduğunu kaydeden üretici Şahin Kılıç ise bölgede iklimin değişmesinden kaynaklı olarak Nizip zeytininin eski verimini kaybettiğini anlattı.

 

GEÇEN YIL 5 TON, BU YIL 1 TON HASAT

 

Zeytin ağaçlarının yüzde 90’ının boş kaldığını aktaran Yapar, geçen yıl zeytin hasadının bereketli geçtiğini hatırlattı. Hasadın az olmasının nedeninin geçen yıl ağacın fazla verim vermesinden dolayı yorulmasından kaynaklandığını belirten Yapar, “Yağışlı geçerse mevsim seneye iyi verim alırız. Geçen yıl ben 5 ton topladığım bahçeden bu yıl 1 ton bile çıkmadı. Zeytinde bu yıl hiç verim yok. İşçi bile tutmadık. Kendimiz ailecek topladık. Verdiğimiz emek kazandığımıza değmedi. Topladığımız zeytini paraya çevirsek de bir şey etmez. İşçi tutmaya kalksaydık hiç altından kalkamazdık. Bu yıl bahçemin bana kazandırdığı 100 liradır. İşin içinden nasıl çıkacağız? Bölgedeki herkes benim durumumdadır. Bölgenin iklimi değişiyor. İlk defa bu kadar az verim verdi. Normalde yarı yarıya düşerdi. Ancak bu yıl 4/3 oranında düştü. Topladığımız zeytini yemek için ve yağlık olacak şekilde ayırıyoruz. Bu sene toplananda ürün kaliteli olmadığından dolayı yağlıktır. Yağış yemedikleri için gelişmediler. Çok küçük kaldılar. Yağış olsaydı çok daha kaliteli olurdu. Zeytincilikte bölgede ölürse artık şehre göç ederiz. Çünkü yapacak başka bir işimiz yok” dedi.

 

‘İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ OLUMSUZ ETKİLİYOR’

 

Bu yılki zeytinin yok denecek kadar az olduğunu anlatan Kılıç ise zeytinde normalde bu kadar verim düşmemesi gerektiğini söyledi. Zeytinin soğuğu seven bir ağaç olduğunun altını çizen Kılıç, şöyle konuştu:  “İklim değiştikçe ağaçlarda olumsuz etkileniyor. Geçmişte bu bölgedeki derelerden gümbür gümbür su akardı. Ancak derelerin hepsi kurudu. Nizip’in toprağı zeytine çok uyumlu olduğundan bölgenin zeytini çok verimli oluyor. Ege bölgesinde 8 kilo zeytin bir kilo zeytinyağı verirken bizim bu bölgede 3 kilo zeytin bir kilo zeytinyağı verir. Zeytinyağı diğer bütün yağ türlerine göre çok daha faydalıdır. Biz genellikle zeytinyağını kullanırız. Zeytinyağını kullanmalarını da vatandaşlara tavsiye ederim. Hem doğaldır hem lezzetlidir. Zeytinyağı ve zeytin birçok hastalığa karşı da iyi gelir. Biz küçükken dedemiz sabahleyin zeytinyağını tasta pekmezle karıştırır içirirdi. Gerçek saf zeytinyağını bardağa koyup dolaba bıraksınlar. Eğer yağ donarsa o saf zeytinyağı demektir. Hileli zeytinyağı donmaz.”

 

ORHAN ERKILIÇ 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r