DOLAR 32,4986 0.01%
EURO 34,9650 0.14%
ALTIN 2.420,70-0,04
BITCOIN 1871529-3,93%
Gaziantep
20°

HAFİF YAĞMUR

04:16

İMSAK'A KALAN SÜRE

TÜM BEL SEN Zabıtaların Sorunlarına Sessiz Kalmadı

TÜM BEL SEN Zabıtaların Sorunlarına Sessiz Kalmadı

ABONE OL
10 Eylül 2019 15:58
TÜM BEL SEN Zabıtaların Sorunlarına Sessiz Kalmadı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
GÜNEY’İN SESİ – Gaziantep Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası zabıta haftasını zabıta çalışanlarının taleplerine değinerek basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasını okuyan Tüm Bel Sen Şube Başkanı Niyazi Çevik, zabıta çalışanlarının haftasını kutlayarak zabıtaların zor şartlar altında Gaziantep halkı için büyük bir özveri ile çalıştıklarını, Zabıta teşkilatının ise 193 yıl önce belediye hizmetlerinin güvenliğini sağlamak ve kamu düzenini korumak amacıyla kurulduğunu belirtti.

Gaziantep Tüm Bel Sen Şube Başkanı Niyazi Çevik, halkın başına istemediği bir olay gelmesi durumunda ilk ulaştığı kişilerin zabıtalar olduğu için yerel yönetimlerin yükünü en fazla omuzlayanlar olduğunun altını çizerek aynı zamanda zabıtaların bu özverili çalışmalarına rağmen gerek ekonomik gerekse özlük hakları bakımından birçok sorun yaşadığına dikkat çekti. Çevik: ”Zaman zaman sokaktaki dilencilere ve seyyar satıcılara müdahale etmek zorunda kalan Zabıtalara bu yüzden maalesef ki vicdansız ve kötü kimselermiş gibi bakılmakta ama bu müdahaleler onların kişisel tercihi değil, kendilerine verilen görevin gereği olduğu unutulmaktadır. Ülkemizde her geçen gün daha da derinleşen işsizliğin ve bunun bir sonucu olan dilencilerin veya seyyar satıcıların sokaklara çıkmasının sorumlusu zabıtalar değildir. Bunların sorumlusu, bunca yıldır uygulandığı ekonomik, siyasi programlarla insanlarımızı işsizliğe, açlığa ve yoksulluğa terk eden siyasi iktidarlar olmuştur. Zabıtaların yaşadıkları sorunların bir kısmı yasa ve yönetmeliklerden kaynaklanırken, bir bölümü de her yerelin kendi özgül koşullarından ve belediyelerin özel uygulamalarından kaynaklanmaktadır” dedi. Çevik, bahsettiği sorunların hem belediye yönetimleri hem de merkezi hükümetler tarafından görmezlikten gelindiğini ifade ederek sözlerine şu şekilde devam etti: “Sendikamız, zabıta çalışanlarının sorunlarını, iş kolumuzdaki öncelikli sorunlar arasında ele alıyor ve sorunların çözüm için gerekli yasal ve idari düzenlemeler yapılması için gerek TBMM nezdinde gerek hukuksal alanda gerekse fiili ve meşru mücadele anlayışımız doğrultusunda iş yerlerimizde ve sokakta sorunları gündem yapıyor, çözüm için mücadele ediyor.”

Başkan Çevik yıllardır sürdürdükleri mücadele kapsamında birtakım taleplerde bulundu:
  • Genel İdari Hizmetler sınıfında olan zabıtalar yaptıkları görev zorluğu nedeniyle bu hizmet sınıfında çıkarılmalı ve 657 sayılı D.M.K. 36. Maddesine Belediye Zabıtası Hizmetleri Sınıfı ibaresi eklenmelidir. Böylece zabıtalara mesleki statü sağlanmalıdır.
  • Zabıta memurlarına yıpranma hakkı tanımalı, fiili hizmet zammından yararlanmaları sağlanmalıdır.
  • Görevlerinin niteliği gereği süreklilik arz eden işler kapsamında bulunan ve günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerinden dolayı, her ay maktu “fazla çalışma” ücretini, emekli maaş ve ikramiyelerine eklenmesidir.
  • Aylık ödenen maktu fazla çalışma ücret (mesai) miktarlarının, geçmişte olduğu gibi kendi belediye meclislerinde belirlenmelidir.
  • Kentlerin ihtiyacı olan zabıta sayısı uluslararası standartlar çerçevesinde belirlenerek yeterli sayıda kadrolu zabıta istihdamı sağlanmalıdır.
  • Zabıta çalışanlarının görev yerlerinin belediye başkanlarının keyfi tutumlarına göre değiştirilmesi ve yasalara, yönetmeliklere aykırı çalıştırılması önlenmelidir.
  • Zabıta personeline yönelik görevde yükselme sınavları yıllardır yapılmadığından birçok belediyede zabıta amirliği gibi görevler başkanın onuru ile vekâleten yürütülmektedir. Hizmet üretiminin kalitesini düşüren ve iş barışını bozan bu uygulamaya son verilmeli ve merkezi olarak görevde yükselme sınavı yapılarak görevlendirmeler asaleten buna göre yapılmalıdır.

Ali Vefa Yurdal-Jiyan Cin

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r