DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2068152-1,91%
Gaziantep
18°

AÇIK

13:08

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Sağlıkçılardan Güvenlik Soruşturmasına tepki

Sağlıkçılardan Güvenlik Soruşturmasına tepki

ABONE OL
17 Aralık 2019 15:41
Sağlıkçılardan Güvenlik Soruşturmasına tepki
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği “güvenlik soruşturmasının” AKP tarafından yeniden düzenlenip parlamentoya getirilmesine tepki gösteren Urfa’daki sağlık emekçileri, kararın gereklerinin yerine getirilmesini istedi. 

Güneyin Sesi Gazetesi-Şanlıurfa Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Urfa Şubesi, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) iptal ettiği “güvenlik soruşturması” kararı ve AKP tarafından bugün yeniden TBMM’ye getirilen yasa teklifine ilişkin ortak açıklama yaptı. Odada düzenlenen basın toplantısına Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Yusuf Şenol, SES MYK üyesi Selma Atabey ve çok sayıda sağlık emekçisi katıldı.
‘GÜVENLIK SORUŞTIRMASI HUKUKSUZ’
Urfa Tabip Odası Sekreteri Osman Yüksekyayla, kamu kurumlarında mülakatla ya da açıktan atamalarla yapılan işe alımlarda donanımın ve gerekli özelliklerin itibariyle uygun olan başvurucuların elendiğini, güvenlik soruşturmasının hukuksuz olduğunu söyledi. Yüksekyayla, “Olumsuz sonuçlanan güvenlik soruşturmalarına açılan davalarda, suçun şahsiliği, masumiyet karinesi, kişisel verilerin gizliliğinin korunması gibi pek çok hukuk ilkesinin ihlal edilmesinin yanı sıra çalışma, örgütlenme, gösteri yapma ve düşüncelerini ifade etme gibi pek çok hakkın kullanılmasının güvenlik soruşturmasında olumsuz değerlendirildiği görülmüştür” dedi.
YENİ DÜZENLEME 
Yüksekyayla, “Toplumsal yaşamda derin etkileri olan bu uygulamanın kaldırılması için Türk Tabipleri Birliği ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak verdiğimiz hukuksal ve fiili mücadelenin de sonucunda ortaya çıkan AYM iptal kararı tüm toplumu ilgilendirmekte ve kamu görevinde güvenlik soruşturması uygulamasına son vermektedir” dedi. Yüksekyayla, AYM’nin iptal kararından sonra konuya ilişkin yeni düzenlemelerin yapılması, yürütme ve yargı organlarının işlevleri yönünden gerekli adımların atılması çağrısında bulundu.
TALEPLER 
Yüksekyayla, yapılmasını istedikleri düzenlemeyi şöyle açıkladı:
“- Sağlık Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu’nun, 657 Sayılı Kanunun 48. maddesinin diğer şartlarını taşımakla birlikte 8. bendi gerekçe gösterilerek atamalarını yapmadığı hekimleri yeni bir başvuruya ihtiyaç olmaksızın derhal ataması, sözleşmesini feshettiği hekimleri görevlerine iade etmesi, güvenlik gerekçesi ile görevine başlatmadığı tüm sağlık çalışanlarını görevine başlatması ve açıkta geçirdikleri sürelere ilişkin özlük haklarını karşılaması gerekmektedir.
– AYM tarafından iptal edilen 657 Sayılı Kanunun 48/8. Maddesi kapsamında güvenlik ve arşiv araştırması yapılmasına yönelik uygulama işlemlerine derhal son verilmelidir.
– 657 Sayılı Kanunun 48/8. Maddesi kapsamında kamu görevine atamama işlemlerine karşı açılan davalarda İdare Mahkemeleri tarafından ivedilikle iptal kararları verilmelidir.
– Herhangi bir çabaya gerek olmadan güvenlik soruşturmaları gerekçesiyle işine ve uzmanlık eğitimine başlatılmayan tüm sağlık emekçilerinin derhal işe başlatılması, dava süreci devam eden idare mahkemelerinin derhal iptal kararı vermesi gerekmektedir. Bununla birlikte isteyen sağlık emekçileri devam eden mahkemelerine ve Bakanlığa, AYM’nin belirtilen kararının hayata geçirilmesi ve derhal işe başlatılmak için başvurabilirler.”
Yüksekyayla, idarenin AYM kararının gerektirdiği düzenlemeleri acilen yerine getirmesini beklediklerini ifade etti.
Kaynak:MA

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r